History Games | 1998 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 

(answers at bottom of page)

1. In the colonial period, all of the following punishments were authorized by courts in Monmouth County EXCEPT:

a. Burning alive at the stake

b. Public whipping

c. The stocks

d. Branding thieves with the letter "T" on the left thumb

e. Cutting off the right hand and throwing it on a fire

Source: Monmouth County Archives

 

2. Giovanni da Verrazano, the first European explorer to visit New Jersey,

a. Sailed from France in La Dauphine in 1524.

b. Was "mooned" by a group of disrespectful Native Americans.

c. Seized an eight-year-old Native American boy and took him back to France.

d. In 1528, was attacked and eaten by Carib Indians.

e. All of the above.

Source: New Jersey State Library

3. One of the best known maps of early New Jersey is William Faden’s The Province of New Jersey, Divided into East and West, Commonly called the Jerseys. A 1778 copy of this map is at the New Jersey Historical Society. Which of the following about the map is true?

a. It was commissioned by George Washington at the outset of the Revolutionary War.

b. It is known for its accurately drawn roads and boundary lines.

c. William Faden was a prolific mapmaker from New Jersey whose fine engravings made him one of the great cartographers of the late 18th century.

d. Faden based the map on a 1769 survey by Bernard Ratzer, made to help settle the century-old boundary dispute between New York and New Jersey.

e. All of the above.

Source: New Jersey Historical Society

4. In colonial and early national New Jersey, household spinning wheels would most likely have been made by

a. individual home owners.

b. wheelwrights.

c. chair and cabinet makers.

d. chandlers.

e. specialized factories.

Source: New Jersey Historical Spinning Wheel Registry

5. Who was the first woman elected to the New Jersey State Senate?

a. Mildred Barry Hughes in 1957

b. Mary Norton in 1960

c. Helen Meyner in 1962

d. Marge Roukema in 1965

e. Millicent Fenwick in 1966

Source: Rutgers Special Collections and Archives

6. What is the origin of the name NAUVOO, the old fishing village now the site of Sea Bright?

a. Swedish for "deep water."

b. Lenape Indian for "many fish."

c. Sephardic Hebrew for "pleasant place."

d. Dutch for "new wood."

e. English from "Captain Nauvoo" (the pirate).

Source: Moss Archives

7. What do the following bridges have in common?

I. The bridge over Barnegat Bay from Brick Township to Mantoloking

II. The bridge over the Manasquan River from Brick to Brielle

III. The twin Route 70 bridges over the Metedeconk River

a. They are all built on wooden pilings.

b. They were all built as Works Project Administration (WPA) projects in the 1930s.

c. They were all built by the Army Corps of Engineers in the 1950s.

d. They are all crossed by state highways.

e. They are all drawbridges.

Source: Brick Township Historical Society

8. In 1999, the New Jersey Historical Commission received a new appropriation from the State Legislature, to enable it to give grants for which of these purposes?

a. operating support for museums and history agencies

b. historical research

c. publications

d. all of the above

e. none of the above

Source: New Jersey Historical Commission

 

9. Who was responsible for the design and development of Asbury Park?

a. Francis Asbury

b. James A. Bradley

c. Robert Moses

d. Frederick Law Olmstead

e. Geraldine Thompson

Source: Asbury Park Historical Society

10. In what year was the New Jersey Daughters of the American Revolution (NJDAR) founded?

a. 1776

b. 1781

c. 1876

d. 1891

e. 1976

Source: New Jersey Daughters of the American Revolution

11. Middletown got its name for being between

a. Barnegat and Brooklyn

b. Atlantic City and Montauk Point

c. Freehold and Perth Amboy

d. Shrewsbury and Portland Point

e. Sandy Hook and Hightstown

Source: Middletown Township Historical Society

12. Big Sea Day has been celebrated in Manasquan (Squan Village) for over 100 years. In what month is this event held?

a. April

b. June

c. August

d. September

e. October

Source: Squan Village Historical Society

13. Which famous sculptor executed Wars of America in Newark’s Military Park?

a. Daniel Chester French

b. Thomas Eakins

c. Gutzon Borglum

d. Frederick MacMonnies

e. Mahroni Young

Source: Rutgers University Press

14. What industry was the key to the establishment of the village of Walnford in the 18th century and remains as a focus of this historic site today?

a. iron works

b. milling

c. farming

d. textile manufacturing

e. ship building

Source: Historic Walnford

15. Jersey Homesteads is now known as

a. Clarksville

b. Cox’s Corner

c. Jersey Homesteads

d. Roosevelt

e. Shahnsville

Source: Jersey Homesteads Historic Committee

16. Captain Joshua Huddy

a. was a farmer from Burlington County.

b. was a tavern keeper in Monmouth County.

c. was captured by the British loyalists while defending a saltworks in Toms River.

d. was hanged by loyalists at the Highlands.

e. All of the above.

Source: Monmouth County Genealogy Society

17. The center section of the early rustic bridge that spanned Spring Lake was several feet higher than the rest of the bridge to

a. provide a clear view of the Atlantic Ocean from the park.

b. allow for the passage of a horse and ice cutter during the winter months.

c. give ample clearance for small sailboats.

d. discourage livestock from crossing the bridge.

e. All of the above.

Source: Spring Lake Historical Society

18. The War Memorial building in Trenton is dedicated to those who fought in

a. the Revolutionary War.

b. the Spanish American War.

c. World War I.

d. World War II.

e. The Korean War.

Source: New Jersey Historic Trust

19. Which structure was seriously damaged by lightning in the 1890s, restored, and still stands in Freehold?

a. Monmouth Battle Monument

b. St. Peter’s Church

c. Hall of Records

d. Freehold Public Library

e. First Baptist Church

Source: Monmouth County Historical Commission

20. Where and when did the first steamboat land in Monmouth County?

a. Keyport in about 1800

b. Port Monmouth in 1810

c. Sandy Hook around 1792

d. Tanner’s Landing before 1820

e. Union Beach after 1828

Source: Keansburg Historical Society

21. In 1924, 600 people attended a rally at the First Methodist Church Community House in Point Pleasant. Overcrowding caused the floor to collapse, injuring "several score." Whose meeting was so popular?

a. Calvin Coolidge

b. Independent Order of Red Men

c. Ku Klux Klan

d. Point Pleasant Merchants Association

e. Women’s Christian Temperance Union

Source: Point Pleasant Historical Society

22. Aberdeen Township is one of the few in Monmouth County governed by the Council-Manager form of government. Which is NOT a feature of Aberdeen’s governing system?

a. Election of mayor by the Council.

b. Partisan elections for Council in November.

c. A seven-member Council.

d. Staggered terms of office for Council members.

e. Last word on policy held by the Council.

Source: Aberdeen Township Historical Commission

23. All of the following about John Bernhard Smith, who practiced as an attorney in Brooklyn, is true EXCEPT

a. He enjoyed the study of insects more than the law.

b. He served as editor of Entomological America from 1880 to 1884.

c. He joined the New Jersey Agricultural College Experimental Station in 1889.

d. He used photography as a research and teaching tool.

e. He died on an expedition to Argentina to collect specimens.

Source: New Jersey Museum of Agriculture

24. John Burrows, a major in Washington’s Continental Army and son of a wealthy merchant,

a. was captured by Tories at his home in Middletown Point.

b. escaped unharmed during an attack by Tories at his home.

c. was a spy for Cornelius Skinner, leader of the Tories in Monmouth County.

d. was killed during a skirmish with Tories at Sandy Hook.

e. was a privateer who preyed on British shipping.

Source: Matawan Historical Society

25. The serious Land Riots in colonial New Jersey occurred in the 1740s when

a. newly arrived immigrants and freed indentured servants competed for free land given away in a "forty acres and a mule" program.

b. the East Jersey Proprietors tried to evict landowners who disputed their claim to the land and refused to pay rent.

c. abolitionist Quakers objected to the extension of slavery into the large farms of New Jersey.

d. protesters freed Edward Land, a popular folk singer, from an Essex jail where he was being held for murder.

e. the colony of New York began claiming portions of northern New Jersey.

Source: New Jersey State Archives

26. Who was the last person to live at Longstreet Farm, now a living history site operated by Monmouth County Parks? A direct descendant of Maryann Longstreet, this person sold the land and house to Monmouth County in 1962 and 1967.

a. Mary Holmes Duncan

b. Henry Hendricks

c. Jonathan Holmes

d. Sarah Longstreet Hendrickson

e. Jonathan Longstreet

Source: Monmouth County Park System

27. During the Civil War, the men of Company K (all from Monmouth County), who were part of the Fifth Regiment New Jersey Infantry Volunteers, took part in all of the following military engagements EXCEPT:

a. Second Bull Run

b. Fredericksburg

c. Chancellorsville

d. Vicksburg

e. Gettysburg

Source: George A. Custer Camp #17, Sons of Unions Veterans of the Civil War

28. Which Prussian baron, known for his staunch military drilling, took an active role at the Battle of Monmouth?

a. Johann von Goethe

b. Heinrich von Kleist

c. Wilhelm von Knyphausen

d. Otto von Bismark

e. Wilhelm von Steuben

Source: Sons of the American Revolution (Monmouth Chapter)

29. Norwood Park, located in West Long Branch, was

a. the name of a summer cottage colony formerly located in Eatontown.

b. developed by Norman L. Munro.

c. part of the Normahurst estate whose site is now occupied by the Guggenheim Library of Monmouth University.

d. the site of the Norwood Casino.

e. All of the above.

Source: West Long Branch Historical Society

30. The Naval Air Station at Lakehurst, NJ, became the first international commercial passenger airport in the United States when the ____________ landed there in 1929.

a. Bismark

b. Graf Spee

c. Graf Zeppelin

d. Hindenburg

e. Los Angeles

Source: Ocean County Historical Society

31. John W. Herbert is generally given credit for having gained Township status for Marlboro in 1848. Mr. Herbert was

a. a farmer and surveyor.

b. a politician and judge.

c. a businessman and Marlboro’s Superintendent of Schools

d. a newspaper publisher and editor.

e. All of the above.

Source: Marlboro Historical Commission

32. Which prominent businessman with a summer estate in Oakhurst imported the first Rolls -Royce automobile to the United States in 1905?

a. Edwin Booth

b. Harry Fish

c. William Campbell Clark

d. Milton S. Erlanger

e. Murry Guggenheim

Source: Ocean Township Historical Museum

33. Which of the following celebrities did NOT grow up in Monmouth County?

a. Jack Nicholson

b. Bruce Springsteen

c. Caesar Romero

d. Whitney Houston

e. Count Basie

Source: Monmouth County Historical Association

34. What river was the basis for the 1881 ruling by the New Jersey State Legislature that established the first Riparian Law in the state making rivers and their tide-washed shorelines public domain?

a. Manasquan River

b. Shark River

c. Navesink River

d. Raritan River

e. Toms River

Source: Neptune Historical Society/Neptune Historical Museum

35. What was the last stagecoach to run from New York City through Howell Township to Lakewood?

a. Confidence, in 1868

b. Eagle, in 1879

c. Isis, in 1911

d. Liberty, in 1906

e. Monmouth, in 1887

Source: Howell Historical Society

36. The Allgor-Barkalow Homestead, now Wall Township Museum, is named for James Allgor, who first owned and lived in the house, and

a. Mary Barkalow, a granddaughter of James Allgor, who inherited the homestead.

b. Richard Barkalow, a family friend who bought the homestead after Allgor’s death.

c. Sarah Barkalow, Allgor’s wife’s niece, who lived with the Allgors.

d. Job Barkalow, a grandson of James Allgor, who bought the homestead after Allgor’s death.

e. Henry Barkalow, a neighbor to whom James Allgor bequeathed the homestead since he had no close survivors.

Source: Old Wall Historical Society

37. In what grade in school must New Jersey history be taught as required by law?

a. Fourth grade

b. Sixth grade

c. Eighth grade

d. Tenth grade

e. Twelfth grade

Source: New Jersey Studies Academic Alliance

38. All of the following women visited Long Branch but only ___________ was given a demonstration of life saving equipment by former New Jersey Governor William A. Newell, founder of the Life-Saving Service.

a. Ethel Barrymore

b. Lily Langtry

c. Mary Todd Lincoln

d. Annie Oakley

e. Lillian Russell

Source: Long Branch Historical Association

39. Windermere, Grassmere, Bendermere, and Buttermere are streets in Interlaken. They are named for lakes in

a. England

b. Ireland

c. Netherlands

d. Scotland

e. Switzerland

Source: Interlaken Historic Preservation Committee

40. Jarvis (Garis) Pharo, the first white settler in West Creek in 1705, designed a flat bottom boat for working in the back bays along the Jersey shore. It was called a

a. dory

b. duck boat

c. garvey

d. lapstrake

e. sneakbox

Source: Eagleswood Historical Society

41. The iron ore produced at James P. Allaire’s iron works in Howell (now Wall) was called "pig iron" because

a. the iron glowed pink when it was heated and poured.

b. when the iron was heated, it made a sound like a squealing pig.

c. it was originally called Peak iron, after James Peak, an English iron producer.

d. the bars had curly tails which were cut off before shipment.

e. the form of the trenches where the iron was poured resembled a sow with nursing piglets.

Source: Historic Allaire Village

42. What was the year of the great fire in Keyport?

a. 1877

b. 1890

c. 1901

d. 1915

e. 1919

Source: Keyport Historical Society

43. Ellsworth Kelly, the eminent American artist who has had major retrospectives of his work at the Metropolitan Museum of Art and the Guggenheim Museum, began his art career as a junior high school student in Oradell, New Jersey, where he designed covers for the school literary magazine. Kelly is a proponent of

a. Pointillism

b. Cubism

c. Realism

d. Impressionism

e. Minimalism

Source: New Jersey Library Association/History and Preservation Section

44. Dan Rice, who entertained Abraham Lincoln at Ford’s Theater and is buried at Old First Church in Long Branch, was

a. a circus performer

b. a Methodist minister who became an actor

c. the creator of Rice-a-Roni who gave inspirational "rags-to-riches" lectures

d. a tap dancer

e. a country and western singer

Source: Old First Church Museum, West Long Branch

45. The Morro Castle was a cruise ship that

a. burned in 1924 with a loss of 134 lives.

b. drifted ashore at the Ocean Grove boardwalk.

c. was on its way back from Havana when it caught fire.

d. had been seized from Germany during World War I.

e. was eventually towed to a Baltimore scrap yard.

Source: New Jersey Historical Divers Association

46. All of the following are true about Major General Charles Lee EXCEPT

a. Lee lost two fingers as a result of a duel in Italy.

b. Lee was found not guilty at his court martial on August 12, 1778.

c. Lee disobeyed Washington’s orders to attack at the Battle of Monmouth.

d. Lee believed that he was better qualified than Washington to be Commander-in-Chief.

e. Lee was usually surrounded by a pack of pet dogs.

Source: Battleground Historical Society

47. Which of the following is NOT on Preservation New Jersey’s Ten Most Endangered List?

a. Public School Buildings, Statewide

b. The Powerhouse, Jersey City

c. The Trenton Iron Company, 1872 Wire Mill

d. Stony Brook Bridge, Princeton Township

e. Dutch Buildings, Monmouth County

Source: Preservation New Jersey

48. The New Jersey Vietnam Veterans’ Memorial, located in Holmdel, was dedicated on May 7, 1995, with 1,547 names inscribed. How many names are inscribed on it today?

a. 1,545

b. 1,547

c. 1,555

d. 1,566

e. 1,573

Source: Vietnam Era Education Center

49. On June 30, 1976, the Monmouth County Bicentennial Committee sponsored a Patriotic Rally at the Ocean Grove Auditorium. The principal speaker was

a. Pat Robertson

b. Gerald Ford

c. Bill Bradley

d. Rev. Dr. Norman Vincent Peale

e. Oral Roberts

Source: Historical Society of Ocean Grove

50. In the 1864 presidential election, New Jersey’s electoral votes went for

a. George McClellan

b. Abraham Lincoln

c. Ulysses S. Grant

d. Andrew Johnson

e. Stephen Douglas

Source: Robert E. Lee Civil War Round Table of Central New Jersey

(1) A; (2) B; (3) D; (4) C; (5) A; (6) C; (7) B; (8) D; (9) B; (10) D

(11) D; (12) C; (13) C; (14) B; (15) D; (16) E; (17) B; (18) C; 

(19) A; (20) D; (21) C; (22) A; (23) E; (24) B; (25) B; (26) A;  

(27) D; (28) E; (29) E; (30) C; (31) E; (32) C; (33) D; (34) B;

(35) D; (36) D; (37) A; (38) C; (39) A; (40) C; (41) E; (42) A; 

(43) E; (44) A; (45) C or E; (46) B; (47) B; (48) C; (49) D;

(50) A

Copyright © 2011 Monmouth County, NJ. All Rights Reserved. Privacy Policy and Disclaimer